İNSÜLİN DİRENCİM VAR DİYABET MİYİM ?
İnsülin günlük hayatta adını çok duyduğumuz ama etkilerinin pek azını bildiğimiz bir hormon.Pankreas beta hücrelerinden salınan insülinin kan şeker dengesini sağlamak dışında büyüme ve gelişme üzerine ,yağ ve protein metabolizması,üreme ,kas iskelet sistemi ve bağışıklık üzerine de etkileri var. Vücutta eksik salgılanması diyabete sebep olduğu gibi fazla bulunması da ciddi bir sorundur.
İnsülin direnci , dokuların insülini kullanma yeteneğinde azalma ve karaciğerin buna karşılık glukoz yapımını arttırması ile ortaya çıkan bir durumdur. Yani kanda insülin fazladır ama kullanılamaz. İ.direncinin bu mekanizması tip 2 diyabetinde temel mekanizmalarından biridir. Pankreas beta hücreleri artan insülin ihtiyacını karşılayamadığında açlık ve tokluk kan şekerleri yükselir ve diyabete gelişir.
İd.nin temel sebepleri aşırı beslenme ,sedanter yaşam (hareketsizlik ) ve genetik yatkınlıktır. Ailesinde tip 2 diyabet bulunanlarda daha sık görülmektedir.Obezlerde ,polikistik over sendromlu bireylerde enfeksiyonlar sırasında kolesterol hastalarında ,hipertansiflerde insülin direncine daha sık rastlanır. Büyüme çağındaki çocuklar ve gebelerde geçici bir durum olarak görülebilir.
**egzersiz sonrası kaslardan salgılanan ıl 6 antiinflamatuar ve insülin duyarlılığını arttırıcı etki gösterir.
Ben insülin direnci saptadığım hastalarıma "burası sizin yol ayrımınız "diyorum. Bu şekilde yaşamaya ve beslenmeye devam ederseniz yolun sonunda diyabet ,kalp ve metabolizma hastalıkları sizi bekliyor.Bugünden itibaren beslenme ve hareketinizi düzenler,kilo kontrolünüzü sağlarsanız sağlıklı bir yaşam şansınız var. Yani ilk sorduğum sorunun cevabı sizin elinizde .Yaşam tarzı değişiklikleri ile insülin direncini düzeltmek ve diyabete ilerlemesini engellemek mümkün!